Thursday, May 22, 2014

Три причини да гласувам за Делян Пеевски

1. “Да гласуваме!” - така ни учат - вестници, сайтове, приятели на чаша кафе. Така впрочем повеляват каноните на представителната демокрация, официалната идеология на строя, в който се случи да живеем. 

Значи - на избори!

2. “Да спрем купуването на гласове!”. Съгласен. И понеже по данни на уважавани социологически агенции г-н Пеевски със сигурност ще попадне в Европарламента, нека отиде там с моя неподкупен, “грамотен” вот.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

3. “Да бъдем европейци!”. Този лозунг в много варианти плува отгоре в словесното блато на политиката. Внушава ни - ние сме други, “неевропейци”, които трябва да се превъзпитат. Значи по-лоши сме, “лош материал”, както каза един бивш премиер. Преди години “европейците” от "крепостта Европа" измислиха специална дума за това - Untermensch

Кандидат - депутатът Пеевски е гарант на европейските, евроатлантическите бих казал, ценности. “Кой, ако не той?”, за да отговоря на любознателните си приятели, с които се разхождах по булевард “Ленин” през лятото на 2013 година:
  • Господин Пеевски е издателят, лицето на реномирани европейски списания. Той представлява любими заглавия като Top Gear, BBC Knowledge, Autobild и сие. А как мечтаех за тези кадифени страници в тъмните години на Ранния Преход!
  • Делян Пеевски е съвършеният капиталист, венецът на “предприемачеството”, както е модерно да се казва днес, най-успешният вид, изтласкан на върха по “логиката на пазара”. Той е месията, да ме простят вярващите, когото дълбокомислени анализатори очакваха във вестникарските си публикации двадесет години, “предприемчивият българин”. Ето го, най-после дойде. Или някой сериозно си мисли, че пазарът е пансион за благородни девици, а Монсанто отглеждат домашни зеленчуци в двора на баба?
  • Няма по-надеждна гаранция за “евроатлантическата” ориентация на България от личности като Делян Пеевски, пък и от другите водачи на листи. Те (Той) държат спестяванията си в австрийски банки и британски офшорни зони, имат луксозни апартаменти в Лондон, вили в Ница и добри делови контакти на Запад. Както показват събитията в Украйна, парите са и морков и тояга. А морковът и тоягата са там, не знам къде, в корема на една гъска, в черупката на едно яйце, на върха на една игла, някъде по файловете на британското финансово разузнаване. Никак не ми се вярва заможни люде от соя на кандидата Пеевски (пък и другите водачи), които имат вкус към живота, да са си купили вила в Красноярск, да са обърнали еврото в рубли и да са ги скрили в някоя “санкционирана” руска банка.
Затова, да не падаме жертва на паниката и пораженчеството, която е обзела уравновесени анализатори като Огнян Минчев (четох го днес заради моя приятел Сашо). Никаква Евразия не ни заплашва, най-много още една Евровизия. Гласувайте за Бареков и спете спокойно. Или беше Пеевски...