Sunday, March 12, 2023

Нищо ново под слънцето

Месецът е юли, годината 1941-ва. Вермахтът напредва към Москва, българските професори дирят истината по Македонския въпрос, катастрофират влакове. Водещите заглавия във вестник "Македонска трибуна":

Германците 125 мили от Москва
Български професори обикалят из Македония
Два трена се сблъскали...

Какво правят по това време историците от Алма Матер:

Български професори в Македония

Охрид, юлий, 1941 год.

В началото на този месец академическият съвет при Софийския университет "Св. Климент Охридски" направи едно поклонническо пътуване от София през главните градове на Македония до града на Св. Климента Охридски. Всички очаквахме с интерес да видим представителите на българската академическа мисъл.

Професорите потеглиха от Кюстендил, минаха Крива Паланка и Куманово и пристигнаха в Скопйе, дето беха тържествено посрещнати от официалните власти и много граждани. От Скопйе те минаха през Велес, Прилеп, Битоля и стигнаха в Охрид. Наредено бе така, щото на връщане от Охрид професорите да държат сказки в по-главните градове на Македония.

Тук в Охрид, професорите стигнаха на 2 юлий, среда сутринта, посрещнати от почти целото гражданство и официалните власти. Същият ден имаше поклонение в храма на Св. Климента, дето ректорът на университета проф. протопрезвитер д-р Цанков и деканът на Богословския факултет отслужиха литургия. След това в салона на училището ректорът произнесе високо патриотична реч и поднесе от името на университета дарове на храма. След това в салона на училището, което се намира до храма на Св. Климента се състоя тържествено събрание в памет на св. Климент Охридски. Тук държа реч проф. Иван Снегаров, който е родом от Охрид и е един от най-добрите познавачи на миналото и борбите на македонския Йерусалим. Подир това се направи официално посещение на общинското управление, дето вскичи гости беха приветствани от кмета на града г. Илия Коцарев. Като дар на града професорите поднесоха всички издания на Софийския университет.

На другия ден професорите посетиха манастира "Св. Наум", дето бе отслужена литургия, а също и некои исторически забележителности на Охрид.

От Охрди професорите заминаха за Ресен, дето беха посрещнати от целото гражданство. След това те отидоха в Битоля, дето на едно тържествено събрание държа реч проф. Михаил Арнаудов. В Прилеп стана друго събрание, на което говори д-р Ив. Дуйчев. На 5 юлий професорие беха във Велес, а на 6 юлий се върнаха обратно в Скопйи, дето пред многоброен народ в скопския театър държа високо просветителна и назидателна реч видният историк проф. Мутафчиев.

Във всички градове професорите беха предмет на големо внимание от страна на местното население. Речите им се слушаха с жажда, защото за подобни речи на роден български език населението жадуваше дълги, дълги години. Във всички градове професорите оставиха като подарък за общините по един екземпляр от всички университетски издания, които представляват десетки томове. 

Охридски

Статията е от брой 764 от 9 октомври 1941 г. на вестник Македонска трибуна, чиято заглавна страница е достъпна в тази връзка.