Friday, August 27, 2010

Рентгеновият институт на доктор Балсамов

Македония е болезнена рана. Това няма да го покажат учебниците по история, нито политиците. Те употребяват Македония с думи. Но страданието за Македония го вижда съвременната наука, лишена от емоция и страст. Вижда го медицината, в кабинета на доктор Балсамовъ, с неговия рентгенов апарат. Адресът е известен - на Графъ Игнатиевъ №3, при пощата.


"Тук е представена фотографическа снимка от ръката на Александър Георгиев (Санде). Той е бил ранен при Кратово на 12 април т.г. Доведен преди няколко дни в клиниката на Д-р Балсамов, с помощта на рентгеновите лъчи се установи, че двете свирки на сновалката са счупени през средата. Парчетата от едната кост съвършено са изчезнали, а тези от другата са останали разхвърляни на ситни частици в месото, както се вижда от снимката.

Сега раненият войвода се намира на болнично лекуване и хирурга, благодарение на това чудесно новоизобретение, има пред очите си състоянието на счупените кости и с положителност ще пристъпи към лекуване."

Но нима раната от Македония подлежи на лечение? Дори с помощта на Рентген. 

[вестник "Миръ" - 1903 г.]

Wednesday, August 25, 2010

"Жилете" осигурителна машина за бръснене

Някои стоки създават чувството за вечност. Gilette е точно такава. 1906 или 2010 година - няма значение - тези леки самобръсначки, които не се нуждаят от "камъкъ или каишъ" (за точене), са подредени по лавиците на магазина. Предполагам, че само Соц-ът е успял да ги изгони, за кратко.


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Saturday, August 21, 2010

За ясен глас

И после нека някой ме убеди, че електронната цигара е нещо ново на пазара. Ето защо трябва да се четат реклами - в тях може би ще намерите идеи за "нови" и "революционни" продукти.

Лечебните цигари (пури) са приготвени без тютюн. Отвикват пушачите да не пушат. Съдържат полезните за белите дробове и гласа вещаства: Goudraon, Eucalyptol, Terpinol, Meuthol (Може би "Menthol"?). Блекота, Мекота и Пекота...

Възползувайте се! - Певци, попове, учители, адвокати и актьори.


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Thursday, August 19, 2010

Свини

По повод свинщината, която се размножава навсякъде около нас, бях обещал да реагирам с нещо силно. Какво ще кажете за това: 

Свини, 20 тона жива тежина.

Не е шега работа, нали?


  [вестник "Миръ" - 1915 г.]

Tuesday, August 17, 2010

Gonosan - Bornyval - Риделова храна

За тези, които не са използвали дискретните каучукови изделия на И. Райфъ, когато са обикаляли по локали, шантани и кафани (у нас и в чужбина), рекламата предлага закъсняла мярка: Gonosan, с кава-кава и най-доброто индийско санталово масло. "Анестезира" (обезболява), "ограничава секрецията", "съкратява течението и предпазва от компликации". Освен при "гоноррео", помага и цистити - "малко време след яденето в малко мляко".

В допълнение може да си купите Bornyval, "изовалериянкиската, най-действующата частъ на балдериниевия коренъ". Ще ви подкрепи при "нервозно сърдцебиение".

И накрая, за да няма съмнение, че хранителните добавки са отадвна познати на нашия пазар, фабриката на Ридел продава "риделова храна за сила". Тя съдържа "най-действующите части на малца, в съединение с тези на жълтъка". Взема се в супени лъжици и представлява "един прахъ с извънредно приятенъ вкусъ". Не вярвате? Обърнете се тогава към представителите за България в "Агентура Бауманъ", София, площадъ Александъръ I.

  
[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Wednesday, August 11, 2010

И. Райфъ

Една свенлива реклама. И. Райфъ продава каучукови артикули, "превъсходна фабрикация" (подчертавам). До 16 крони дузината. Не трябва дълго да гадаем какво ще получим, ако си поръчаме - "изпращание дискретно".


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Tuesday, August 10, 2010

Сирене Империялъ

Често чувам въпроса: "Кое сирене се прави от истинско мляко? Кое е качественото сирене?" Вече знам отговора на този въпрос - това е сирене Империялъ. Произвежда се "отъ чифлика на Иванъ Войводовъ при Татаръ Пазарджик". Годината е 1906-та.


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Monday, August 9, 2010

Пансионъ за млади госпожици

Фрау Фройлер (Freuler?) приема млади госпожици в своя пансион - Виена, Васергасе 30. Разговор на немски, френски и английски. Езици и музика - в съгласие с консерваторията. Това все още е Австро-Унгария, господа!


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Thursday, August 5, 2010

Дипъ

Овчари и скотовъдци!!!

Потребна е хигиена на хората в "омивалниците" на Максъ Ефенебергеръ, но е нужна и хигиена на животните - чрез макдугаловото неотровно лекарство Дипъ (non poisonous). Препоръчано от ветеринарната власт с уверение №153 и окръжно №5372. 

Представител за България е "Г. В. Балтаджиевъ - Шуменъ"

Чудовищата от картинката вероятно представляват видове от стопанството на нашата, все още земеделска по онова време страна.


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Wednesday, August 4, 2010

Макс Ефенбергеръ

Измихте ли си ръцете? 

Сторете го в "модерните хигиенически бани и омивалници", дело на Макс Ефенбергеръ от Виена (в най-елегантна изработка). Това е "специялитетъ" на неговото заведение за "изработвание метални стоки".


[вестник "Миръ" - 1906 г.]

Monday, August 2, 2010

Машините на доктор Балсамовъ

Активната почивка не иска отпускане. Тя преполага мобилизиране, галванизация и електричество. "Електрификация + трактори = Съветска власт" бил казал Ленин. Доктор Балсамовъ ще ни покаже в рекламите си, че "Електричество + Водни бани = Здраве".


След тези лампови трансформатори и мотори, как да не ви се иска да се поглезите в клиниката на улица "Графъ Игнатиевъ" №3 (При пощата)?

[вестник "Миръ" - 1906 г.]